Regionalny Związek Pszczelarzy w Toruniu
ul. Środkowa 11
87-100 Toruń
Harmonogram szkolenia w ramach szkolenia zimowego pszczelarzy
realizowanego w dniach: 14 marca 2020 r. i 15 marca 2020 r.
- wykładowca dr hab. Grzegorz Borsuk
- wykładowca mgr inż. Marek Podlewski
Temat szkolenia: „Gospodarka pasieczna w aspektach aktualnych zagrożeń chorobami pszczół "
Miejsce szkolenia: Golub Dobrzyń - Zamek Golubski - Oddział PTTK, 87-400 Golub-Dobrzyń,
ul. PTTK 13
Godziny rozpoczęcia: 9.00
Ilość godzin: 16
Szczegółowy program szkolenia w dniach 14-15 marca 2020 r.
Lp. |
Temat |
Liczba godzin |
14 marca Racjonalne funkcjonowanie pszczół i zagrożenia powodujące wymieranie rodzin pszczelich dr hab. Grzegorz Borsuk |
8 |
|
1 |
Warroza i nosemoza jako jednostki chorobowe odpowiedzialne za wymieranie rodzin pszczelich. |
2 |
2 |
Przerwa kawowa |
10.30-10.45 |
3 |
Żywienie pszczół. |
2 |
4 |
Naukowe badania mające zapobiegać wymieraniu pszczół. |
2 |
5 |
Przerwa obiadowa |
13.45-14.15 |
6 |
Funkcjonalna anatomia i morfologia pszczół. |
2 |
7 |
Przerwa kawowa |
15.45-16.00 |
8 |
Zakończenie |
16.00 |
15 marca Wpływ wybranego sposobu gospodarki pasiecznej na produkcyjność i zdrowie pszczół mgr inż. Marek Podlewski |
8 |
|
1 |
Tradycyjna gospodarka jednorodzinna-wady i zalety. |
2 |
2 |
Przerwa kawowa |
10.30-10.45 |
3 |
Okresowe powiększanie pasieki przez tworzenie odkładów- gospodarka dwurodzinna. |
2 |
4 |
Metody ograniczenia czerwienia matek pszczelich- tworzenie "uli szpitali. |
1 |
5 |
Przerwa obiadowa |
13.00-13.30 |
6 |
Prowadzenie gospodarki rotacyjnej- wady i zalety. |
2 |
7 |
Przerwa kawowa |
15.00-15.15 |
8 |
Konkurencyjne rozmieszczenie pasiek ich wpływ na utrzymanie zdrowotności pszczół. |
1 |
9 |
Zakończenie |
16.00 |
Opracował: Tadeusz Dussa