- Pszczoły Produkują miód od co najmniej 150 mln lat;
- Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty;
- Żeby wyprodukować 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88500 km i usiąść na 2 mln. kwiatów;
- Przeciętna szybkość pszczoły to tylko 24 kilometry na godzinę;
- Skrzydła pszczoły uderzają 11400 razy na minutę;
- Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.
- Litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg;
- W słoiku 0,9 litra mieści się około 1,25 kg miodu;
- Na 1 dcm kwadratowym obustronnie mieści się 750 komórek pszczelich;
- Na 1 dcm. Obustronnie zasklepionego plastra mieści się 0,3 kg miodu;
- Na jednej ramce wielkopolskiej mieści się 6500 komórek.
- Węzę należy wtapiać w ramkę tak, aby dotykała dolnej listewki. Od góry może być luz;
- Wprowadzając druty boczne w odległości 2 cm. od listewek unikniesz krzywienia się węzy;
- Grubość płytek woskowych wynosi 0,007 mm;
- Do zbudowania 1 kg. woszczyzny potrzeba 1,2 mln. płytek;
- Pszczoły budują okrągłe cylindry. Dopiero po ogrzaniu do 40oC. wosk zaczyna być płynnym i przybiera najbardziej energetycznie oszczędną formę sześciokąta.
- Długość życia:
- Królowe pszczoły mogą żyć do 5 lat , składają około 3000 jaj dziennie
- Robotnice - 4-24 tygodnie, pszczoły z końca sierpnia do 6 miesięcy – niektórzy mierzą ilością przelatanych kilometrów; w tym wypadku 850 km jest limitem
- Trutnie - 4-5 tygodni
- Dojrzałość płciowa:
- matka 6 dni od wygryzienia - truteń 14 dni od wygryzienia 3 - Waga: - matka waży 0,17-0,2g
- pszczoła waży 0,1g
- truteń waży 0, 24g
- Gotowe do unasiennienia królowe są zmuszane przez pszczoły do kilkukrotnych lotów godowych / 2-5 km / Na wys. 15-30 m są unasienniane przez 10-20 trutni. Po stosunku trutnie natychmiast umierają i spadają na ziemię.
- rodzina pszczela składa się w 2/3 z pszczół ulowych / młodych / i w 1/3 z pszczół lotnych.
- zbieraczki nektaru muszą wykonać aż 20 000 lotów, aby zebrać 1 litr słodkiego surowca, z którego powstanie 150g dojrzałego miodu.
- pszczoła lotna wylatuje 7-15 razy dziennie. Przerwy między lotami wynoszą ok. 5 min. Czas trwania lotu 25-45 min.
- pszczoła podczas lotu zużywa 2mg cukru/1km.
- żeby napełnić wole miodowe /50-60 mm3 / odwiedza 15-100 kwiatków.
- dla wyprodukowania 1 kg miodu musi zebrać ok. 3 kg nektaru, co oznacza 60000 napełnień wola i przy średniej długości lotu 800m, pokonać trasę 40000 km./ jedno okrążenie kuli ziemskiej /.
- Są dwa rodzaje tańca pszczelego. Jeden dotyczy pożytku znajdującego się w odle. do 100m, a drugi powyżej;
- pszczoła poza tzw. kompasem zewnętrznym, posiada także wewnętrzny, który pokazuje jak daleko, w określonym czasie, zawędrowało słońce;
- gdy słońce jest za chmurą, za punkt orientacyjny służy kawałek niebieskiego nieba;
- pszczoła posiada " zegar czasowy ", który mówi jej o jakiej porze dana roślina " mioduje ";
- robotnica waży 0,1 g. wracająca z nektarem o połowę więcej, a z pyłkiem o 1/3 więcej;
- Ciężar jednej pszczoły niewypełnionej miodem wynosi około 0,1 grama czyli na kilogram przypada 10.000 pszczół;
- Rój silny to 3 kilogramy pszczół i więcej, średni to około 2 kg , słaby do 1 kg;
- W jednym kilogramie mieści się 8500 pszczół wypełnionych miodem, (w rójce)
- jeden ładunek pyłku to efekt odwiedzin ok. 100 kwiatów. 20 ładunków wypełnia jedną komórkę
Syrop cukrowy do karmienia pszczół na zimę.
- Zalecana ilość pokarmu na zimę to od 1,6 do 2 kg na jeden plaster.
- Syrop 3:2 to znaczy: 3 kg cukru rozpuszczamy w 2 litrach gorącej wody.
- Rozpuszczony 1 kg cukru ma 0,65 litra objętości. 0,76 kg cukru + 0,5 litra wody -> 1 litr syropu
- Syrop 2-3 kg cukru + 2 litry wody daje nam -> 3,95 litra syropu
- 30 kg cukru + 20 litrów wody -> 39,5 litra syropu,
- 15 kg cukru + 10 litrów wody -> 19,75 litra syropu,
- Zapotrzebowanie na wodę przez rodzinę pszczelą:
- 40000 pszczół potrzebuje codziennie 40 g wody
- do 6000 komórek z czerwiem potrzeba 140 g wody
- 180 g wody to 18000 lotów
Nie rozpuszczać cukru w zimnej wodzie, ponieważ bakterie mogą spowodować zgalaretowacenie syropu a co za tym idzie utratę sacharozy w syropie. Taki syrop nie nadaje się do karmienia - jest wręcz szkodliwy dla pszczół.
Leczenie nosemozy wiosną 1g (42 krople) olejku anyżowego lub eukaliptusowego rozpuszczamy w 50ml spirytusu spożywczego lub wódki i dodajemy do 1 litra syropu 1:1 i dobrze mieszamy. Na rodzinę dajemy 1/8 lub 1/4 w zależności od siły, co drugi dzień przez 2 do 3 tygodni. Olejki nie niszczą pasożytów lecz wspomagają naturalne siły obronne rodziny ułatwiając leczenie.
Podczas tego zabiegu pszczoły należy maksymalnie ścieśnić.
Można też zrobić ciasto :
- 1 gram olejku
- 1/4 kg miodu
- 1 kg cukru pudru
(źródło: prof.dr hab. A.Hartwik)
Sposoby wykonywania ciasta miodowo - cukrowego.
- Sposób na zimno: ugniatamy cukier puder z miodem aż do uzyskania odpowiedniej masy plastycznej.
- Sposób na gorąco: Gotujemy syrop w stosunku 2kg cukru na 1 litr wody przez około 20 minut do temperatury 112 stopni C następnie do tego syropu dodajemy 60 dkg miodu i gotujemy do temp 118 stopni C. (Gdy przekroczy temperaturę ciasto będzie za twarde - gdy temperatura będzie niższa - za miękkie). Po ostudzeniu należy mieszać i ugniatać aż do plastycznej masy. Ciasto takie może leżeć szereg miesięcy nie psując się. (źródło - Książka "Pszczelarstwo" 1951r)
Wiadomości zebrał Szubert Mirosław.
Opracował Krawulski Ryszard.