1. Pszczoły Produkują miód od co najmniej 150 mln lat; 
  2. Pszczoła robotnica może wyprodukować w swoim życiu miód w ilości 1/12 łyżeczki od herbaty; 
  3. Żeby wyprodukować 0,3 kg miodu, pszczoły muszą przelecieć 88500 km i usiąść na 2 mln. kwiatów;
  4. Przeciętna szybkość pszczoły to tylko 24 kilometry na godzinę;
  5. Skrzydła pszczoły uderzają 11400 razy na minutę; 
  6. Pszczoły nie rozpoznają koloru czerwonego.

 

  1. Litr miodu waży od 1,38 do 1,45 kg; 
  2. W słoiku 0,9 litra mieści się około 1,25 kg miodu; 
  3. Na 1 dcm kwadratowym obustronnie mieści się 750 komórek pszczelich;
  4. Na 1 dcm. Obustronnie zasklepionego plastra mieści się 0,3 kg miodu;
  5. Na jednej ramce wielkopolskiej mieści się 6500 komórek.

 

  1. Węzę należy wtapiać w ramkę tak, aby dotykała dolnej listewki. Od góry może być luz;
  2. Wprowadzając druty boczne w odległości 2 cm. od listewek unikniesz krzywienia się węzy; 
  3. Grubość płytek woskowych wynosi 0,007 mm; 
  4. Do zbudowania 1 kg. woszczyzny potrzeba 1,2 mln. płytek;
  5. Pszczoły budują okrągłe cylindry. Dopiero po ogrzaniu do 40oC. wosk zaczyna być płynnym i przybiera najbardziej energetycznie oszczędną formę sześciokąta.

 

  1. Długość życia: 
    • Królowe pszczoły mogą żyć do 5 lat , składają około 3000 jaj dziennie 
    • Robotnice - 4-24 tygodnie, pszczoły z końca sierpnia do 6 miesięcy – niektórzy mierzą ilością przelatanych kilometrów; w tym wypadku 850 km jest limitem 
    • Trutnie - 4-5 tygodni
  2. Dojrzałość płciowa: 
    • matka 6 dni od wygryzienia - truteń 14 dni od wygryzienia 3 - Waga: - matka waży 0,17-0,2g 
    • pszczoła waży 0,1g 
    • truteń waży 0, 24g 
  3. Gotowe do unasiennienia królowe są zmuszane przez pszczoły do kilkukrotnych lotów godowych / 2-5 km / Na wys. 15-30 m są unasienniane przez 10-20 trutni. Po stosunku trutnie natychmiast umierają i spadają na ziemię.

 

  1. rodzina pszczela składa się w 2/3 z pszczół ulowych / młodych / i w 1/3 z pszczół lotnych. 
  2. zbieraczki nektaru muszą wykonać aż 20 000 lotów, aby zebrać 1 litr słodkiego surowca, z którego powstanie 150g dojrzałego miodu. 
  3. pszczoła lotna wylatuje 7-15 razy dziennie. Przerwy między lotami wynoszą ok. 5 min. Czas trwania lotu 25-45 min.
  4. pszczoła podczas lotu zużywa 2mg cukru/1km.
  5. żeby napełnić wole miodowe /50-60 mm3 / odwiedza 15-100 kwiatków. 
  6. dla wyprodukowania 1 kg miodu musi zebrać ok. 3 kg nektaru, co oznacza 60000 napełnień wola i przy średniej długości lotu 800m, pokonać trasę 40000 km./ jedno okrążenie kuli ziemskiej /.

 

  1. Są dwa rodzaje tańca pszczelego. Jeden dotyczy pożytku znajdującego się w odle. do 100m, a drugi powyżej; 
  2. pszczoła poza tzw. kompasem zewnętrznym, posiada także wewnętrzny, który pokazuje jak daleko, w określonym czasie, zawędrowało słońce; 
  3. gdy słońce jest za chmurą, za punkt orientacyjny służy kawałek niebieskiego nieba; 
  4. pszczoła posiada " zegar czasowy ", który mówi jej o jakiej porze dana roślina " mioduje "; 
  5. robotnica waży 0,1 g. wracająca z nektarem o połowę więcej, a z pyłkiem o 1/3 więcej;
  6. Ciężar jednej pszczoły niewypełnionej miodem wynosi około 0,1 grama czyli na kilogram przypada 10.000 pszczół;
  7. Rój silny to 3 kilogramy pszczół i więcej, średni to około 2 kg , słaby do 1 kg; 
  8. W jednym kilogramie mieści się 8500 pszczół wypełnionych miodem, (w rójce) 
  9. jeden ładunek pyłku to efekt odwiedzin ok. 100 kwiatów. 20 ładunków wypełnia jedną komórkę

 

Syrop cukrowy do karmienia pszczół na zimę. 

  1. Zalecana ilość pokarmu na zimę to od 1,6 do 2 kg na jeden plaster. 
  2. Syrop 3:2 to znaczy: 3 kg cukru rozpuszczamy w 2 litrach gorącej wody. 
  3. Rozpuszczony 1 kg cukru ma 0,65 litra objętości. 0,76 kg cukru + 0,5 litra wody -> 1 litr syropu 
  4. Syrop 2-3 kg cukru + 2 litry wody daje nam -> 3,95 litra syropu 
    • 30 kg cukru + 20 litrów wody -> 39,5 litra syropu, 
    • 15 kg cukru + 10 litrów wody -> 19,75 litra syropu, 
  5. Zapotrzebowanie na wodę przez rodzinę pszczelą: 
    • 40000 pszczół potrzebuje codziennie 40 g wody 
    • do 6000 komórek z czerwiem potrzeba 140 g wody 
    • 180 g wody to 18000 lotów

 

Nie rozpuszczać cukru w zimnej wodzie, ponieważ bakterie mogą spowodować zgalaretowacenie syropu a co za tym idzie utratę sacharozy w syropie. Taki syrop nie nadaje się do karmienia - jest wręcz szkodliwy dla pszczół.

Leczenie nosemozy wiosną 1g (42 krople) olejku anyżowego lub eukaliptusowego rozpuszczamy w 50ml spirytusu spożywczego lub wódki i dodajemy do 1 litra syropu 1:1 i dobrze mieszamy. Na rodzinę dajemy 1/8 lub 1/4 w zależności od siły, co drugi dzień przez 2 do 3 tygodni. Olejki nie niszczą pasożytów lecz wspomagają naturalne siły obronne rodziny ułatwiając leczenie. 

Podczas tego zabiegu pszczoły należy maksymalnie ścieśnić. 

Można też zrobić ciasto : 

  • 1 gram olejku 
  • 1/4 kg miodu 
  • 1 kg cukru pudru 

(źródło: prof.dr hab. A.Hartwik)

Sposoby wykonywania ciasta miodowo - cukrowego. 

  1. Sposób na zimno: ugniatamy cukier puder z miodem aż do uzyskania odpowiedniej masy plastycznej. 
  2. Sposób na gorąco: Gotujemy syrop w stosunku 2kg cukru na 1 litr wody przez około 20 minut do temperatury 112 stopni C następnie do tego syropu dodajemy 60 dkg miodu i gotujemy do temp 118 stopni C. (Gdy przekroczy temperaturę ciasto będzie za twarde - gdy temperatura będzie niższa - za miękkie). Po ostudzeniu należy mieszać i ugniatać aż do plastycznej masy. Ciasto takie może leżeć szereg miesięcy nie psując się. (źródło - Książka "Pszczelarstwo" 1951r)

Wiadomości zebrał Szubert Mirosław.

Opracował Krawulski Ryszard.