Szkolenie odbędzie się w dniach 24 i 25 lutego 2024 r. w Szczepankach k.Łasina . Zajazd „Bumerang” . 

Uczestnikiem szkolenia może być osoba prowadząca hodowlę pszczół i posiadająca numer weterynaryjny pasieki. Decydując się na szkolenie proszę przewidzieć obowiązkową obecność na szkoleniu w dniu 24 i 25 lutego -wpłacając za pośrednictwem Koła 40 zł./osobę

Opłata związana jest z koniecznością pokrycia podatku VAT od wydruku mat. szkoleniowych, certyfikatu, wynajmu sali, wyżywienia oraz angażu wykładowców.

Uczestnik szkolenia ma zapewnione;

- wykłady przez naukowców z Puław

- dwie przerwy kawowe z deserem każdego dnia

- obiad dwudaniowy

- materiał szkoleniowy/ streszczenie wykładów

- certyfikat uczestnictwa w szkoleniu

 

 

Harmonogram realizacji szkolenia w dniach 24-25 lutego 2024 r. w ramach mechanizmu WPR w sezonie 2023/2024,  

                           Szczepanki k. Łasina Zajazd Bumerang

Temat szkolenia:  Aktualne problemy w krajowych pasiekach;  16 godziny lekcyjne

 

Lp.

Temat

Czas

24 lutego /sobota/ - prowadzący zajęcia dr Dariusz Teper - 4 godzin 

                                                                            dr Ewa Waś  - 4 godziny

 

1

Analiza pyłkowa – jedno z najważniejszych badań jakościowych miodu 

 (2 godz.) dr Dariusz Teper

9.00-10.30

2

Przerwa kawowa

10.30-10.45

3

Analiza pyłkowa – jedno z najważniejszych badań jakościowych miodu 

. dr Dariusz Teper ciąg dalszy (2 godz.)

10.45-12.15

4

Obiad

12.15-12.45

 

Problemy z jakością wosku pszczelego oraz wpływ zafałszowań węzy na rodziny pszczele i jakość miodu dr Ewa Waś   – 2 godziny


12.45-14,15

6

Przerwa kawowa

14.15-14.30

7

Problemy z jakością wosku pszczelego oraz wpływ zafałszowań węzy na rodziny pszczele i jakość miodu dr Ewa Waś  ciąg dalszy  (2 godz.)

14.30-16.00

25 lutego /niedziela/ - prowadzący zajęcia dr Ewa Waś  - 4 godziny

                                                                             dr Dariusz Teper - 4 godzin 

 

1

Właściwości i parametry fizykochemiczne wykorzystywane w kontroli jakości miodu oraz jak zachęcić konsumentów do zakupu miodu z własnej pasieki? 

dr Ewa Waś  . (2 godz.)

9.00-10.30

2

Przerwa kawowa

10.30-10.45

3

Właściwości i parametry fizykochemiczne wykorzystywane w kontroli jakości miodu oraz jak zachęcić konsumentów do zakupu miodu z własnej pasieki? 

dr Ewa Waś  - ciąg dalszy (2 godz.)

10.45-12.15

4

Obiad

12.15-12.45

5

Pożytki pszczele i rola pszczół w zapylaniu roślin dr Dariusz Teper (2 godz.)

12.45-14,15

6

Przerwa kawowa

14.15-14.30

7

Pożytki pszczele i rola pszczół w zapylaniu roślin dr Dariusz Teper ciąg dalszy (2 godz.)

14.30-16.00

 

                                                                       Opracował: Tadeusz Dussa