-
-
Szkolenie odbędzie się w dniach 24 i 25 lutego 2024 r. w Szczepankach k.Łasina . Zajazd „Bumerang” .
Uczestnikiem szkolenia może być osoba prowadząca hodowlę pszczół i posiadająca numer weterynaryjny pasieki. Decydując się na szkolenie proszę przewidzieć obowiązkową obecność na szkoleniu w dniu 24 i 25 lutego -wpłacając za pośrednictwem Koła 40 zł./osobę
Opłata związana jest z koniecznością pokrycia podatku VAT od wydruku mat. szkoleniowych, certyfikatu, wynajmu sali, wyżywienia oraz angażu wykładowców.
Uczestnik szkolenia ma zapewnione;
- wykłady przez naukowców z Puław
- dwie przerwy kawowe z deserem każdego dnia
- obiad dwudaniowy
- materiał szkoleniowy/ streszczenie wykładów
- certyfikat uczestnictwa w szkoleniu
Harmonogram realizacji szkolenia w dniach 24-25 lutego 2024 r. w ramach mechanizmu WPR w sezonie 2023/2024,
Szczepanki k. Łasina Zajazd Bumerang
Temat szkolenia: Aktualne problemy w krajowych pasiekach; 16 godziny lekcyjne
Lp.
|
Temat
|
Czas
|
24 lutego /sobota/ - prowadzący zajęcia dr Dariusz Teper - 4 godzin
dr Ewa Waś - 4 godziny
|
1
|
Analiza pyłkowa – jedno z najważniejszych badań jakościowych miodu
(2 godz.) dr Dariusz Teper
|
9.00-10.30
|
2
|
Przerwa kawowa
|
10.30-10.45
|
3
|
Analiza pyłkowa – jedno z najważniejszych badań jakościowych miodu
. dr Dariusz Teper ciąg dalszy (2 godz.)
|
10.45-12.15
|
4
|
Obiad
|
12.15-12.45
|
|
Problemy z jakością wosku pszczelego oraz wpływ zafałszowań węzy na rodziny pszczele i jakość miodu dr Ewa Waś – 2 godziny
|
12.45-14,15
|
6
|
Przerwa kawowa
|
14.15-14.30
|
7
|
Problemy z jakością wosku pszczelego oraz wpływ zafałszowań węzy na rodziny pszczele i jakość miodu dr Ewa Waś ciąg dalszy (2 godz.)
|
14.30-16.00
|
25 lutego /niedziela/ - prowadzący zajęcia dr Ewa Waś - 4 godziny
dr Dariusz Teper - 4 godzin
|
1
|
Właściwości i parametry fizykochemiczne wykorzystywane w kontroli jakości miodu oraz jak zachęcić konsumentów do zakupu miodu z własnej pasieki?
dr Ewa Waś . (2 godz.)
|
9.00-10.30
|
2
|
Przerwa kawowa
|
10.30-10.45
|
3
|
Właściwości i parametry fizykochemiczne wykorzystywane w kontroli jakości miodu oraz jak zachęcić konsumentów do zakupu miodu z własnej pasieki?
dr Ewa Waś - ciąg dalszy (2 godz.)
|
10.45-12.15
|
4
|
Obiad
|
12.15-12.45
|
5
|
Pożytki pszczele i rola pszczół w zapylaniu roślin dr Dariusz Teper (2 godz.)
|
12.45-14,15
|
6
|
Przerwa kawowa
|
14.15-14.30
|
7
|
Pożytki pszczele i rola pszczół w zapylaniu roślin dr Dariusz Teper ciąg dalszy (2 godz.)
|
14.30-16.00
|
Opracował: Tadeusz Dussa