Pięciodniowe szkolenie wyjazdowe ARR 9-13 stycznia 2019 r. Biały Dunajec k. Zakopanego
Termin;
9 stycznia – godzina 8.00 wyjazd z Torunia Dworzec autobusowego przy ul. Dąbrowskiego.
10 stycznia- dzień wypoczynkowy
11-13 stycznia szkolenie
Szczegóły pobytu.
Koszt wyjazdu ; 450zł./ za 5 dni na jedną osobę.
W kosztach ujęto:
- 4 noclegi w pokojach 2,3 i 4 osobowych z łazienkami
- 3 posiłki dziennie (śniadania i kolacja szwedzki stół, obiady serwowane) trzy przerwy kawowe podczas szkolenia
- zwiedzanie Zakopanego z przewodnikiem, wjazd i zjazd z Gubałówki 10.01 – kulig z pieczeniem kiełbasek /gdy będzie śnieg/
- kolacja integracyjna z kapelą góralskim w dniu 12.01 2018)
- wykładowcy i materiały szkoleniowe
- pokoje 2,3 i 4 osobowe z łazienkami
Koszty dodatkowe, które pokrywa uczestnik:
- wejście do basenu termalnego w dniu 10 stycznia
Ostateczny termin zgłaszania chętnych wraz z opłatą mija 11 grudnia 2018 r.
O uczestnictwie decyduje kolejność zgłoszeń wraz z opłatą całości kosztów na konto RZP w Toruniu. Maksymalnie może uczestniczyć 50 osób /poj. autobusu/
Bardzo ważne przypomnienie:
Z WYJAZDU MOŻE SKORZYSTAĆ TYLKO PSZCZELARZ POSIADAJĄCY NUMER WETERYNARYJNY PASIEKI
Harmonogram realizacji szkolenia w dniach 9-13 stycznia 2019 r. w ramach mechanizmu WPR w sezonie 2018/2019 Biały Dunajec k. Zakopanego
Lp.
|
Temat
|
Czas
|
9 stycznia /środa/
|
1
|
Wyjazd z dworca autobusowego w Toruniu
|
8.00
|
2
|
Nawiedzenie Jasnej Góry
|
12.00
|
3
|
Kolacja i zakwaterowanie Biały Dunajec „ Dunajecki Gościniec”
|
17.00
|
10 stycznia /czwartek/ dzień wypoczynkowy
|
1
|
Śniadanie
|
8.00-8.30
|
2
|
Zwiedzanie Zakopane i okolice/ Gubałówka, Krupówki, Pęksowe Brzyzko skocznia narciarska/ z przewodnikiem
|
8.30-14.00
|
3
|
Obiad
|
14.00-14.30
|
4
|
Wyjazd do „Term Bania”
|
14.45-17.30
|
5
|
Kolacja
|
18.00-18.30
|
6
|
Kulig z pochodniami i pieczeniem kiełbasek / jak będzie śnieg/
|
19.00-20.30
|
11stycznia /piątek/ - szkolenie; prowadzący zajęcia mgr Sławomir Trzybiński -8 godzin
|
1
|
Śniadanie
|
8.00-8.30
|
2
|
Szkolenie/ dwie przerwy kawowe/
|
8.30-14.00
|
3
|
Obiad
|
14.30-15.00
|
4
|
Szkolenie c. dalszy
|
15.00-16.30
|
5
|
Przerwa kawowa
|
16.30-16.45
|
6
|
Czas wolny
|
16.45-18.00
|
7
|
Kolacja
|
18.15-18.45
|
12 stycznia /sobota/ - szkolenie; prowadzący zajęcia dr Wiesław Londzin - 8 godzin
|
1
|
Śniadanie
|
8.00-8.30
|
2
|
Szkolenie
|
8.30-10.45
|
3
|
Przerwa kawowa
|
10.45-11.00
|
4
|
Szkolenie
|
11.00-13.15
|
5
|
Przerwa kawowa
|
13.15-13.30
|
7
|
Szkolenie
|
13.30-15.00
|
8
|
Obiad
|
15.00-16.00
|
9
|
Czas wolny
|
16.00-17.30
|
10
|
Kolacja integracyjna z kapelą góralską
|
17.30-21.00
|
13 stycznia /niedziela/ -szkolenie; prowadząca zajęcia dr Maria Zoń -7 godzin
|
1
|
Śniadanie
|
8.00-8.30
|
2
|
Szkolenie
|
8.30-10.45
|
4
|
Przerwa kawowa
|
10.45-11.00
|
5
|
Szkolenie
|
11.00-13.15
|
7
|
Przerwa kawowa
|
13.15-13.30
|
8
|
Szkolenie
|
13.30-14.15
|
11
|
Obiad
|
14.30-15.00
|
12
|
Wyjazd do Torunia
|
15.30
|
Szczegółowy program - harmonogram szkolenia
Dzień
|
Temat
|
Proponowany wykładowca
|
Liczba godzin
|
Zajęcia teoretyczne
|
Zajęcia praktyczne
|
1.
|
Choroby pszczół i zatrucia pszczół
1. Czy potrafimy rozróżnić choroby czerwiu pszczelego - diagnostyka, leczenie i zapobieganie w chorobach czerwiu.
2. Zatrucia pszczół. Protokół postępowania przy podejrzeniu zatrucia chemicznego rodzin pszczelich.
3. Zabiegi higieniczne w pasiece.
|
dr Maria Zoń
|
3
2
2
|
|
2.
|
I. Ochrona pszczół przed zatruciami
1. Przyczyny zatruć pszczół.
2. Metody zapobiegania zatruciom.
3. Postepowanie w pasiece po zatruciu.
II. Gospodarka pasieczna 5 godz.
1. Wychów matek na własne potrzeby.
2. Skuteczne metody wymiany matek.
3. Przygotowanie rodzin do różnych pożytków.
|
dr Wiesław Londzin
|
1
1
1
2
1
2
|
|
3.
|
Technologie przydatne w prowadzeniu współczesnej pasieki
1. Gospodarka w różnych warunkach poużytkowych.
2. Doskonalenie pogłowia pszczół.
3. Wychów matek pszczelich.
4. Tworzenie odkładów i pakietów oraz powiększanie pasieki.
|
mgr Sławomir Trzybiński
|
2
1
3
2
|
|
Zachęcam do uczestnictwa
Tadeusz Dussa
Sporządzono na podstawie opracowania p. Tadeusza Dussy